Thuiskomen | Mensen | Beelden | Contact | Zoom
De Bakketine Juliette Gysens |
Lang lang geleden toen er nog geen Colruyts, Aldi’s of Delhaizes waren, hadden wij buurtwinkels, waar je van alles en nog wat krijgen kon. Het waren winkeltjes om de hoek waar je bijna niks kon misvragen. Winkeltjes die ontmoetingsplaatsen waren voor de buurt, waar het laatste nieuws vlot de ronde deed. Winkeltjes waar je nog op de poef kon kopen. Winkeltjes waar op een beperkte ruimte zoveel mogelijk marchandise was uitgestald. Winkeltjes waar je zeven dagen op zeven terecht kon. |
Van al onze buurtwinkels van vroeger jaren heeft er één winkeltje de staatsgreep overleefd en de eenentwintigste eeuw gehaald: de Bakketine. De Bakkewat?, zullen sommige lezers zich afvragen, anderen weten waar je de Bakketine kan vinden: in de Dokter Victor Van Cauterenstraat, den Hamse Weg, zoals die vroeger heette. Dicht bij de Zandberg, recht tegenover ’t Molenhof (huis van de familie Van Lierde, eigenaars van de molen van de Zandberg en nu een advocatenkantoor) staat Oud Huis De Bakketine. De winkel wordt nu gedreven door Annemie Herwege maar jarenlang stond haar moeder Juliette Gysens achter den toog en daarvoor had haar moeder Anna Van Deuren het roer in handen. De Bakketine is dus toe aan de derde generatie. Het is dus een dubbel interview. Twee dames aan het woord over de laatste buurtwinkel van Zele… |
De eerste keer toen ik in het winkeltje kwam, kreeg ik zo’n warm gevoel. Het winkeltje heeft iets. Het heeft de beeldenstorm van de vernieuwing moeiteloos doorstaan. De uitbaters zijn er mooi in gelukt om de schoonheid van het interbellum te laten trouwen met de eisen van de eenentwintigste eeuw. Alleen al het uitstalraam, de glazen deur, de authentieke vloer, de rekken met daaronder de bakken waarin de goederen lagen die vroeger los, per gewicht verkocht werden, het houten rolluik met deurtje… En dat alles onder het waakzaam oog van Sint-Antonius, die de klanten uit de hoogte toekijkt. Het ademt zo de tijd van toen uit. Voor mij een zeker heimwee naar een tijd die definitief passee komposee is. Het is even over halfacht als ik door het deurtje van de houten persjenne stap. Paul, de man van Annemie, vult nog enkele rekken aan voor de dag van morgen. In de gezellige woonkamer vind ik Juliette en haar dochter. Ik ben er welkom. Mijn laptop geeft teken van leven en ik mag luisteren naar het verhaal van de Bakketine. Alleen de naam al maakt me nieuwsgierig. |
Hoe het begon... | ||
Het verhaal begint in 1930. De ouders van Juliette, Philemon Gysens en Anna Van Deuren hadden in den Hamse Weg een klein winkeltje. Dat jaar bouwden ze een nieuw winkelhuis waar nu de winkel nog gevestigd is. Middenstanders van toen waren heel bedrijvig en het mes sneed vaak langs verschillende kanten. Ook bij de familie Gysens. |
Juliette was iets ouder dan de oudste zoon van Petrus, Willy Gysens. Van een spreiding gesproken.Juliette liep school tot haar veertiende en toen mocht ze thuis blijven om te helpen in de winkel. Winkel houden in die jaren was allesbehalve schapenwachten. De winkel opende om acht uur en sloot pas toen de laatste shift van de fabrieken kwam en dat was dus rond de klok van halfelf. Dagen van bij de vijftien uur en dat zeven dagen op zeven. Het woord sluitingsdag stond toen nog niet in den Dikke Van Daele. Juliette herinnert zich nog dat het meeste nog niet verpakt was, bloem, suiker, rijst... Ze moesten veel afwegen. Die oude bascule hebben we nog altijd staan, zegt ze. Mensen kwamen bijvoorbeeld om een kwart liter azijn. Juliette herinnert zich nog goed dat haar moeder iedere week naar de Lokerse vroegmarkt stapte om eieren in te kopen. Als jong meisje moest ze geregeld naar Lokeren om een extra hesp te gaan halen. In de zomer als het koren hoog stond, ging ze altijd met twee vriendinnen want in die jaren gaf dat koren allesbehalve een veilig gevoel. |
Getrouwd Juliette was getrouwd met Eduard Herwege, beter gekend als Wardje Zoole. Wardje is jaren lang facteur geweest op de Zandberg en aanpalende straten. Als jonge snaak had hij grote problemen om de brieven te bestellen omdat bijnamen op de Zandberg schering en inslag waren. Zo erg dat er mensen waren die hun eigen naam niet kenden. Wardje was doorheen de jaren een levende encyclopedie van Zeelse bijnamen. Bij Juliette was het geen liefde op ’t eerste gezicht. Wardje was als kattekop in dat blauwe bastion eigenlijk een outlaw. Hij was een fervente Scelasupporter, de Zandberg en contreien daarentegen waren van het andere kamp, de Sportkring. En dat bracht regelmatig de nodige animo in de wijk. Op een kermis is dan de vonk toch overgeslagen, vertelt Juliette. Wardje was aan het schieten en we bleven kijken. Van ’t een kwam het ander en in 1954 zijn ze getrouwd. Het jonge paar trok in bij de ouders van Juliette. Ze kregen twee dochters: Annemie (1959) en Marianne (1965). |
Buurt |
Naast kruidenierswaren was er ook nog een afdeling kleding en ondergoed. Ja, zegt Juliette, je kan bijna niets opnoemen of we hebben het verkocht: hemden, plastrons, badhanddoeken, manchetknopen, rijkoorden, garen, stoffen, patatten, rabarber van Van Lierdes, appels uit den boomgaard, halve pakskes boter… Sluiten was een woord dat niet in het woordenboek van Juliette stond. In al die jaren is ze nooit met vakantie geweest, hooguit enkele dagen aan zee. De Bakketine |
De derde generatie | ||
In 1990 werd Juliette 60 en nam dochter Annemie de winkel over. Pas toen kreeg de winkel officieel den naam ‘De Bakketine’. Annemie had nooit gedacht dat ze de zaak zou overnemen. Ze had boekhouden gestudeerd en werkte op een boekhoudkantoor in Hamme. Ze moest veel bij klanten, had een moeilijke baas en had dus een vrij drukke job. De geboorte van haar enige zoon Filip veranderde heel haar leven. Filip bleek een kind te zijn dat veel aandacht vroeg en haar drukke baan gecombineerd met de ploegenshift van haar man Paul bleek een onmogelijke zaak. Loopbaanonderbreking bestond nog niet in die jaren en omdat haar baas haar niet wou ontslaan nam ze maar zelf ontslag. Na veel vieren en vijven besloot ze dan om toch maar de familiezaak verder te zetten. Annemie en haar man Paul Bosteels hebben de zaak grondig gerenoveerd zonder aan de eigenheid van de winkel te raken. De oude rekken werden vervangen door nieuwe maar ze waren een kopie ervan. Een moderne koeltoog kwam in de zaak want Annemie wist heel duidelijk waar ze heen wilde. Vleeswaren, vooral charcuterie verkocht heel goed en daarom specialiseerde ze zich er in. Toen ze startte en het assortiment serieus uitbreidde, vroeg haar vader: maar Annemie, wa zijde gij van zin? Dat ze toen de juiste kaart trok, heeft ze inmiddels bewezen. Eigen bereide kaas- en smossalade, op dinsdag bloedworsten volgens oud recept, peperkoek uit de tijd van toen… |
Kwaliteit en producten die je nergens anders vindt, da’s den dada van De Bakketine. Ook al is de winkel maar klein, verduidelijkt Annemie, we hebben gezocht naar zaken waar wij als kleine winkel groot in kunnen zijn. Een formule die duidelijk aanslaat. Een echte specialiteit is chocolade. Heel het jaar door verkoopt ze ambachtelijke pralines en met de sint- en paasperiode staat de winkel vol met chocolade posturen, eieren gefabriceerd met echte Callebautchocolade, zegt Annemie. Een pak werk om alles te verpakken, schoenen of eieren op te vullen, strikken te maken… Die bijzondere kwaliteit weten mensen echt te appreciëren want van den Bos tot op den Dijk heb ik klanten die afzakken voor de sint of de klokken. En da’s plezant, de mond aan mondreclame doet duidelijk haar werk. De buurt is de buurt niet meer van toen, zegt Annemie. De cafés zijn verdwenen en vele huizen zijn nu bewoond door mensen van Turkse origine. Een echte buurtwinkel is het niet meer, Annemie heeft klanten van overal. Een sterk punt naast de kwaliteit is haar beschikbaarheid. De winkel is iedere dag doorlopend geopend van halfnegen ’s morgens tot zeven uur ’s avonds. Enkel op zondag is het ‘maar’ van negen tot één. Dat zijn toch ook lange werkdagen, werp ik op. |
Dat klopt, antwoordt Annemie maar het is en blijft één van onze troeven en daar maken de mensen dankbaar gebruik van. Er is doorheen de jaren veel veranderd, gaat Annemie verder. Niet alleen de buurt is veranderd ook de klanten. Op de poef kopen, dat heb ik gelukkig kunnen afschaffen alhoewel er soms toch nog mensen zijn die het proberen. |
Annemie heeft er dit jaar 21 jaar Bakketine opzitten. Ik heb het me niet beklaagd, bekent ze eerlijk, maar ik zou het toch niet meer doen. Je kunt niet geloven hoeveel paperassen er komen kijken bij een winkeltje als het mijne. Control van hier, control van daar. |
Als je de openingsuren van de winkel bekijkt, rest er weinig tijd voor ontspanning, merk ik op. Dat is ook zo, zegt Annemie. Mijn man Paul is een gepassioneerd schilder en ik reserveer de dinsdagavond voor het Salsadansen. In de vakantie sluit de winkel voor een week of twee en dat is het dan. De rest is het al Bakketine wat de klok slaat. Na een Duveltje neem ik afscheid van Juliette en Annemie van de Bakketine. De klok slaat tien uur. |
|
Juliette & Annemie, bedankt voor den babbel. Onbewust heb ik misschien wat reclame gemaakt maar dat deed ik dan met graagte. Jullie winkel charmeert en eigenlijk is het een monument(je). Een monument dat voor klassering in aanmerking zou moeten komen.
mark
17.02.2011
© Mark De Block
afdrukken
De Bakketine - Juliette Gysens & Annemie Herwege
Een toetje
Op mijn zoektocht naar illustraties voor deze MvbO kreeg ik van Willy Gysens
de factuur (in 't Frans) in handen van het Fordje dat zijn grootvader kocht in 1924.
Voor den schoone som van tienduizend en drie Belgische franken (ofte 250 euro)..
Ik vond dat zo mooi dat ik het hier als toetje meegeef.